Nog geen 4 weken meer, dan is het jaar 2020 voorbij en start 2021. Afgaande op wat 2020 ons bracht, zou ik verlangen dat er op 31 december 2020 om 23:59 uur een grote rode knop beschikbaar komt, waarop iemand een harde klap mag geven en 2021 start totaal anders dan 2020 eindigt. Niks geen corona, niks geen voorzorgsmaatregelen, mondkapjes, sociale onthouding, niet uit eten, theater, concerten en geen reizen. Het is allemaal voorbij en vanaf 1 januari 2021 00:01 kan het weer allemaal. Was het maar zo simpel. Ik vrees dat de droom van de grote rode (of welke kleur je ook wil) knop geen realiteitswaarde heeft.

 

Terugblik

Op deze zondagmiddag zit ik met een lekkere Latte Machiato in de hand en de wintersport aan op de Duitse ARD te mijmeren op de bank. Wat een compleet onwerkelijk jaar is 2020 geworden! Had ik januari bedacht dat ik in december het jaar als zelfstandig ondernemend Virtueel Assistent zou afsluiten? Had ik kunnen bedenken dat partner Rob en ik inmiddels bijna 9 maanden samen fulltime thuiswerken? En dat we die tijd door zijn gekomen zonder elkaar achter het behang te plakken? Had ik in januari kunnen bedenken dat ik december zou halen zonder uberhaupt 1 dag ziek te zijn? Dat heb ik in eerdere jaren toch anders meegemaakt, kwakkelend in het winterseizoen van de ene griep naar de volgende keelontsteking. En nu helemaal niks! Het is me het jaartje wel.

 

Niet enkel negatief

Uit deze paar zinnen blijkt ook al dat ik het niet louter als een negatief jaar zie, ik zie ook positieve ontwikkelingen. Mijn perspectief als werkzoekende in januari nam een onverwachte afslag en ik zag mijn nieuwe pad als Virtueel Assistent. De zoektocht bracht me prachtige gesprekken met meerdere ondernemers uit eigen netwerk en maakte, veelal via online events van JobOn kennis met vele nieuwe interessante en inspirerende mensen. De periode rondom de eerste corona golf, in de maanden april en mei, gaven veel rust en ruimte in mijn hoofd om alle nieuwe ontwikkelingen en mogelijkheden eens tijdens een rondje fietsen de revue te laten passeren.

In eerdere jaren had ik, zeker gedurende de winterseizoenen, te kampen met griep en keelontstekeningen, door inspanningsastma ben ik vaak vatbaar voor allerlei virussen. In dit maffe jaar 2020, helemaal niks gehad! Niet 1 dag! Geen griep, geen verkoudheid, helemaal niks! Zou dat dan toch komen door de beperkte sociale contacten en het niet doorlopend in drukke bijeenkomsten te zijn?

 

VA mijn roze olifant

In januari had ik nog nooit van “VA” of “Virtual Assistant” gehoord en nu was ik mijn ondernemersplan aan het schrijven en startte ik met de VA opleiding bij Nicole Bunschoten. Zoals de uitdrukking zegt “Als je niet aan roze olifanten mag denken, zie je ze opeens overal!” kwamen nu doorlopend interessante berichten op mijn tijdlijn voorbij over onderwerpen voor en van VA’s en VA opleiders. Bij Nicole volgde ik eerst haar webinar en daarna sprak ik haar via Zoom. Wat een leuke vrouw! We klikten direct, haar 1-op-1 aanpak en haar programma inhoudelijk spraken me aan. Parallel aan het starten met de VA opleiding, kon ik vanuit mijn WW uitkeringssituatie in overleg met het UWV gebruik maken van het onderzoeks- en startperiode waardoor ik volledig kon focussen op mijn nieuwe uitdaging.

 

Van eigen rode loper tot eigen niche

Dinsdag 2 juni 2020 liep ik bij KvK Amsterdam naar binnen om Bureau Meessen officieel in te schrijven. Wat een tegenvaller! Niks geen rode loper of erehaag van klappend KvK personeel. Niet eens taart! Tja, zelfstandig ondernemer worden is niet alleen een prachtige uitdaging, het betekent ook dat je veel zelf moet doen, dus die taart regelde ik ook zelf. Het ondernemerschap is een grote stap voor me, vol interessante uitdagingen en vol moedige keuzes te maken. Wat wordt mijn doelgroep? Wat wordt mijn aanbod als VA? Nu weet ik de antwoorden, ik had even aanloop nodig om te ontdekken wat mijn niche, mijn aanbod is: email marketing via Active Campaign en Mailblue en daarmee sla ik ook twee vliegen in een klap. Teksten schrijven zit hier impliciet in inbegrepen! Email marketing bevat altijd een of meerdere emails met een nieuwsbrief of promotie van een dienst of product. Dus mijn passie voor tekst schrijven kan ik hier direct ook in kwijt. Bofkont die ik ben!

In de rust die het fulltime thuiswerken, enerzijds door het online ondernemerschap, anderzijds door de corona beperkingen, met zich meebracht, rondde ik eindelijk met eerste bundel van sportcolumns af en publiceerde mijn boek “Mijn fascinatie voor sporthelden!”. Het boek leverde me een mooi artikel in onze lokale krant De Groene Venen en in de regionale Woerden editie van het AD op! Met dank aan Rosanne Kok die voor beide kranten schrijft.

 

Vooruit kijken

Deze zondagmiddag met mijn Latte Machiato en de wintersport op de achtergrond blik ik terug en kijk ik vooruit. Het was een interessant jaar, in meerdere opzichten, met een reikwijdte voor de hele wereld tot de reikwijdte van enkel mijn eigen persoonlijke leven. Ik heb niks te klagen en dat doe ik ook niet. Ik ben zelf gezond en gelukkig, net als mijn dierbaren, mijn vrienden.

Het is ook tijd om doelen te bepalen voor het nieuwe jaar. Waar wil ik op focussen als ondernemer en als VA richting mijn klanten? Waar wil ik hoe groei realiseren? En alle groei als ondernemer en VA betekent ook groei als mens. Persoonlijke ontwikkeling vind ik vanuit mijn eigen nieuwsgierigheid altijd al interessant, dus impliciet zal dat sowieso in mijn doelen opgenomen worden.

 

Ik daag je uit!

Heb jij je doelen voor het nieuwe jaar al bepaald? Leg je ze vast? Kijk je er geregeld naar? Evalueer je geregeld aan de hand van je doelen? Stuur je actief bij? Hoe doe je dat dan? Ik ben benieuwd, dus laat het me zeker weten via een comment!

Wat 2021 ons en mij persoonlijk gaat brengen, weet ik natuurlijk nog niet. Ik heb wensen en plannen, ik hoop vooral dat we grip krijgen op het corona virus en we weer een soort van “normaal” ons leven kunnen leiden met vrijheid om te ontmoeten, te ontwikkelen en te reizen.

Ik wens en gun jullie allemaal een mooie decembermaand en een prachtige start van het nieuwe jaar 2021. Dat jullie in dat jaar jullie dromen en wensen waar mogen maken en gezond mogen blijven.