Doelen stellen voor 2021!

 

In mijn vorige blog had ik het over doelen stellen voor het nieuwe jaar. Dat klinkt als iets simpels, iets dat je effe met een kop koffie erbij opschrijft. Ik weet niet hoe dat voor jullie is, mij lukt dat in ieder geval niet met 1 kop koffie. En ook niet met 2! Daar gaan wel een paar nachtjes slapen overheen!

 

Doelen geven richting en focus

Waarom eigenlijk doelen stellen? Het klinkt alweer zo serieus. Doelen geven richting en focus. Ze geven zin aan wat je doet, want waarom doe je het anders? Waarom volg ik een cursus creatief tekstschrijven? Omdat ik er beter in wil worden, ik wil nog creatiever leren schrijven. Een bekend spreekwoord zegt “Doelen zijn dromen met een deadline.” Wat wil je uit je leven halen, wat wil je bereiken? Door dit uit te spreken en concreet te maken, krijg je meer focus om je doel te halen. Het wordt ook meer competitie met jezelf, omdat je er een finishlijn aan gekoppeld hebt.

 

Doelen dagen je uit!

Doelen stel je in elk facet van je leven, zowel persoonlijk als in je werk en zo mogen je zeker uitdagen! Van “veilige” doelen leer je niks en groei je niet. En dat wil je natuurlijk wel.

🎯 Ik wil graag naar Californië!

🎯 Ik wil een kei worden in het schrijven van pakkende blogteksten.

🎯 Ik wil leren hoe het geven van een webinar werkt in relatie tot mijn emailmarketingsysteem.

🎯 Ik wil een mooi eigen kunstwerk maken.

Nadeel van het op deze manier formuleren van je doelen is dat het nog vage kreten zijn. Hoe weet je dat je je doel gehaald hebt? Hoe weet je wat je moet doen?

 

Doelen SMART maken

Dus daar zit ik dan met mijn latte macchiato en een koekje. Beloning neem ik al op voorhand erbij, dat motiveert! “Ik wil naar Californië!”. Hoe lang wil ik naar Californië? Wil ik op het strand gaan liggen? Wil ik citytrippen? Wil ik natuur? Wil ik op 1 locatie blijven? Of roadtrippen? Mijn SMART doel is: “(In september 2021 maak ik een roadtrip van 3 weken met een huurauto door Californië en ik wil minimaal in San Francisco en Yosemite National park komen.” Ok, met dit smart beschreven doel kan ik verder, uitwerken in acties en die oppakken: route en planning bepalen (niet in het weekend naar Yosemite NP gaan!), vliegticket boeken, huurauto reserveren, accommodaties zoeken en reserveren.

Zo pak ik die andere doelen ook op. SMART maken, dat betekent dat ik mijn doel Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgeboden formuleer. Nu is dat voorbeeld van in september 2021 roadtrippen door Californië wellicht qua “realistisch” misschien niet helemaal een gelukkig voorbeeld, maar mijn doel is het wel!

 

Ik ben heel nieuwsgierig hoe jij omgaat met doelen stellen voor het nieuwe jaar? Stel je doelen alleen voor je werk of ook privé? Hoe “close” ben je met je doelen komende maanden? Kijk je er geregeld naar of verlies je het contact? Laat het me weten in een comment.