In mijn vorige blog vertelde ik hoe ik tot de keuze “ik word zelfstandig ondernemer” kwam en hoe het proces vervolgens naar “ik ben zelfstandig ondernemer” verliep. Belangrijk inzicht en les in dat proces was voor mij dat het essentieel is bij elke keuze die ik maak, te zorgen dat het MIJN keuze is. En heb ik wat keuzes mogen maken in het proces. En nu nog steeds. Word of zelfstandig ondernemer of niet? Welke optie kies ik bij het UWV? Urenverantwoording of startersregeling? Volg ik een VA opleiding of niet? En zo ja, bij wie? Welke diensten ga ik aanbieden? Welke tools gebruik ik? Hoe wil ik mezelf presenteren?

Ik ben niet direct iemand van impulsieve keuzes, ik kies behoorlijk weloverwogen en van veel informatie voorzien. Dat heb ik in het proces richting zelfstandig ondernemerschap ook gedaan. Ik sprak veel mensen, Virtual Assistants en zelfstandig ondernemers in andere vakgebieden, zoals business coaches. Ik was benieuwd naar hun ervaringen, overwegingen, tips, valkuilen, adviezen. Niet om ze blind op te volgen, maar om verschillende invalshoeken en zienswijzen te ontdekken.

Bij ieders verhaal dat ik hoorde en nog hoor, realiseer ik me dat degene argumenten en keuzes heeft vanuit zijn of haar eigen context en omstandigheden. En die heb ik zelf uiteraard ook. Bij het afwegen van voors en tegens bij een bepaalde keuze ga ik uit van mijn eigen context en omstandigheden en bovenal mijn eigen “gut feeling”. Het kan best zijn dat het lijstje “voors” bij een bepaalde keuze langer is dan het lijstje “tegens”. Als mijn “gut feeling” toch “NEE” zegt, wordt dat een belangrijke factor in de afweging. Het is, voor mij, een bewuste afgewogen keuze met geaccepteerde consequenties. Het is MIJN keuze.

Na de lancering van mijn eigen onderneming, kreeg ik complimenten en ook vragen over hoe het zo gekomen is, of ik advies had hoe de vraagsteller zelf het pad naar zelfstandig ondernemerschap kon bewandelen en de knoop kon doorhakken. Ook hier heb ik mijn traject verteld en toegelicht en heel duidelijk aangegeven dat het MIJN keuzes zijn op basis van MIJN context en argumenten. Wat voor mij belangrijk is in context en argumenten, hoeft niet voor iedereen zo te zijn. En andersom. Ik ben er van overtuigd dat als ik MIJN keuze maak op basis van MIJN context en argumenten dat het een goede keuze is.

Ik deel graag mijn ervaringen en inzichten, maar druk ook iedereen op het hart: win advies en ervaringen in, ga bij het maken van keuzes altijd uit van je eigen context en specifieke voors en tegens. En niet te vergeten van je eigen gevoel. Maak JOUW keuzes!